Arnold Schwarzenegger orosz emberekhez intézett videós beszéde olyan felkapott volt pénteken, hogy az orosz Twitteren is tejedt, és számos híresség kommentálta.

A videóban Schwarzenegger arra figyelmezteti az oroszokat, hogy félretájékoztatják országukat az Ukrajna elleni támadásáról, valamint közvetlenül Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz fordulva azt mondta: „Ön indította ezt a háborút, ön is tudja megállítani.”

Lev Shlosberg ellenzéki politikus a Telegram alkalmazásban azt mondta, hogy a videót „a mi, azaz az orosz emberek iránti tisztelettel” forgatták. Szerinte Schwarzenegger egyedülálló képességgel rendelkezik, hogy meggyőzéssel, tisztelettel és egyenlő feltételek mellett beszéljen bárkivel.

Szintén a Telegramon, Anton Orekh liberális újságíró azt mondta, hogy a színész üzenete nem tartalmaz „russzofóbiát”.

„A világ kitaszítottjai vagyunk. Arnold azon kevesek közé tartozik, akik nem vad orkoknak, hanem jó embereknek hívták az oroszokat, akik eltévedtek” – mondta Orekh.

Oroszország következetesen „különleges műveletnek” hívja a háborút, elvileg az oroszul beszélő ukránok védelmében. Schwarzenegger azonban videójában azt mondta, hogy a Kreml hazudott az oroszoknak, amikor azt mondta, hogy az invázió célja Ukrajna „nácitalanítása”. Ukrajna nem indította háborút, de „a Kremlben hatalmon lévők” igen – mondta.

https://twitter.com/Schwarzenegger/status/1504426844199669762

Forrás: BBC