Egy ausztrál kiberszabályozó hatóság csütörtökön közölte, hogy magyarázatot kért a Twittertől az online gyűlölet kezelésében, mivel a mikroblog az ország legpanaszosabb platformja lett azóta, hogy az új tulajdonos Elon Musk feloldotta a bejelentett 62 000 fiók tiltását.

A kereslet az eSafety Commissioner kampányára épül, amelynek célja a weboldal elszámoltathatóságának növelése, miután Musk, a világ egyik leggazdagabb embere októberben 44 milliárd dollárért megvásárolta azt azzal az ígérettel, hogy helyreállítja a szólásszabadság iránti elkötelezettségét.

A szabályozó hatóság már felszólította a Twittert, hogy részletezze a gyermekbántalmazással kapcsolatos online anyagok kezelését, amelyek közlése szerint Musk hatalomátvétele és az azt követő munkahelyek elvesztése óta terjedtek el a webhelyen, beleértve a tartalommoderálási szerepköröket is.

Julie Inman Grant biztos azt mondta, jogi közleményt küldött a Twitternek, amelyben magyarázatot kért, miután az online gyűlöletkel kapcsolatos panaszok egyharmada a Twitterre vonatkozott, holott a platformnak sokkal kevesebb felhasználója van, mint a TikToknak vagy a Facebooknak és Instagramnak.

„Úgy tűnik, a Twitter eldobta a labdát a gyűlölet elleni küzdelemben” – mondta Inman Grant egy nyilatkozatában, amelyben megjegyezte, hogy a platform állítólag 62 000 letiltott fiókot állított vissza Musk hatalomátvétele óta, köztük a náci retorikát valló személyek fiókjait.

„Elszámoltathatóságra van szükségünk ezektől a platformoktól, és fellépésre van szükségünk a felhasználók védelme érdekében, és nem lehet elszámoltathatóságot átláthatóság nélkül, és ezt a célt szolgálják az ehhez hasonló jogi közlemények” – mondta.

A Twitternek 28 napon belül válaszolnia kell az e-biztonsági biztosnak, különben napi közel 700 000 ausztrál dollár (473 480 dollár) pénzbírságot kell fizetnie. 

Forrás: CNN