Bizonyára sokaknak ismerős az a forgatókönyv, mikor lefekszik időben, de még elalvás előtt gyorsan végigpörgeti az internetet, hogy mi történt. Aztán rájön, hogy már órák óta ezt csinálja, már rég elmúlt éjfél, és egyébként is úgy felidegesítette magát, hogy nem tud aludni. 

A kutatók szerint az állandó görgető mozdulat nem csak lefekvés előtt rossz, hanem alapjában is tönkreteszi a mentális egészséget. Pedig alapvetően egy teljesen tudatalatti tevékenységről van szó, nem sokan keresik tudatosan a lehangoló, felkavaró híreket és állapotfrissítéseket. Ha valakit megkérdeznénk arról hogy miért pörgeti állandóan a Twitter vagy a Facebook falát annak ellenére, hogy általában csak felidegesíti magát, valószínűleg nem tudná a választ, talán azzal magyarázná, hogy nem szeretne lemaradni valamiről. 

A nottinghami Trent Egyetem kutatói azt mondják, hogy a világjárvány alatt egyre többen vannak azok, akik lefekvés előtt nem tudják letenni a telefonjukat, annak ellenére, hogy idegesíti őket, amit abban látnak. Azzal magyarázzák ezt, hogy a világjárvány alatt hozzászoktunk, hogy a kommunikáció leggyorsabb és legbiztonságosabb formája, ha a közösségi oldalakat használjuk, miközben a végeredmény az, hogy még távolabb érezzük magunkat másoktól. Kis jutalmakat azért kapunk, például lájkok vagy kommentek képében, és erre nagyon gyorsan rááll az agy. Hogy valaki túl sokat lóg a közösségi oldalakon, az ennek a jutalmazó funkciónak az eredménye. Még ha összességében fel is zaklat az egész, van annyira játékos és jól tervezett, hogy mégis függővé váljon az ember. A rossz híreket színes képek, vicces videók keretezik, ez pedig éppen elég arra, hogy másnap is visszatérjen az ember. 

Pedig összességében nem tesz jót, az emberek többsége nem energiával feltöltődve, remek információkkal, tettrekészen zárja be az alkalmazást, hanem szorongva, idegesen, ami a világjárvány alatt csak még jobban felerősödött. 

És hogy mit lehet tenni ellene? A rossz szokást általában egy jóval lehet kiütni. Kell valami, ami eltereli a figyelmet, ami hasznosabb időtöltést jelent. És ami a legfontosabb, hogy fel kell ismerni, ha unaloműzőként, lefekvés előtt vagy csak mert nincs jobb dolga valakinek, nekiesik a telefonjának, és céltalanul pörgeti a közösségi oldalakat. Érdemes kiválasztani, hogy mikor, meddig netezgessen az ember, korlátozni, hogy milyen oldalakat pörgesen végig, és hogy meddig lehet a kezében a telefon. 

Forrás: Metro.co.uk