Az indiai rendőrség beidézte a Twitter helyi irodájának vezetőjét, kifogásolva, hogy a közösségi oldal nem törölt egy videót, amely a hatóságok szerint gyűlöletet és ellenségeskedést szít – közölte pénteken a Reuters.

A Twitteren széles körben terjesztett felvételen feltehetően hindu férfiak bántalmaznak egy idős muzulmán férfit, és levágják a szakállát. Az északi-indiai Uttar Prades állambeli Gáziábád rendőrsége által indított eljárásában – amelynek a jegyzőkönyvébe tekintett be a hírügynökség- a Twitter helyi irodája és hét másik ember szerepel. A csütörtöki keltezésű rendőrségi idézés szerint Manis Mahesvarinak, a Twitter-iroda vezetőjének hét napon belül meg kell jelennie a rendőrségen.

A hatóság szerint egyes felhasználók a gyűlölet és ellenségeskedés szítására használják a Twitter-felületeket, az amerikai székhelyű vállalat pedig szemet huny felette.

Az indiai szövetségi kormánynak a közelmúltban nézeteltérései támadtak a Twitterrel. Rávis Sankar Prasád indiai elektronikai és informatikai miniszter szerint a Twitter nem tett eleget a kormány új előírásainak, amelyek szerint a közösségi platformnak ki kellett neveznie a jogszabályok betartásáért felelős tisztségviselőt. Meg nem felelés esetén a vállalat nem mentesülhet a felhasználói tartalmak közzététele miatti felelősség alól.

A kormány nevében eljáró újdelhi ügyvéd, Shlok Csandra szerint jelen esetben egyértelmű a helyzet: azzal, hogy a Twitter nem tett eleget az előírásoknak, automatikuson elesik ettől a védelemtől. A sajtószabadság védelmezői szerint azonban ezt bíróságnak kell eldöntenie eseti alapon.

Forrás: MTI