Yoweri Museveni ugandai elnök kedden menesztette fiát a szárazföldi erők parancsnoki tisztségéről egy Twitter-üzenete miatt, amelyben a szomszédos Kenya fővárosának elfoglalásával fenyegetőzött minden ok nélkül, komoly aggályokat keltve ezzel a kelet-afrikai térségben.

„A twitterező tábornokként” is ismert Muhoozi Kainerugaba altábornagy az utóbbi hónapokban sokakat magára haragított Ugandában gyakori mikroblogbejegyzéseivel, amelyeket provokatívnak, sőt egyes esetekben veszélyesnek éreztek.

Az altábornagy egyebek között támogatásáról biztosította az etióp kormányerők ellen harcoló tigréi felkelőket és a Kongó keleti részén véres harcot folytató lázadókat is. Olyan kijelentései is voltak, miszerint minden afrikai támogatja Oroszország háborúját Ukrajnában. Egyik legbizarrabb megnyilvánulása az volt, hogy száz hosszúszarvú szarvasmarhát ajánlott – jegyajándékként – a megválasztott olasz miniszterelnök-asszonynak.

Kainerugaba egyes támogatói szerint a Twitter-üzeneteket viccnek szánta, s ezért nem kell azokat komolyan venni. De sokan ennél nagyobb problémát látnak ebben. Katonatisztként ugyanis az alkotmány értelmében nem folytathat önfejű politizálást, és sok ugandai azzal érvel, hogy bármely más katonát, aki így viselkedik, már hadbíróság elé állították volna.

„Nem telne két hétbe sem, hogy a hadseregemmel elfoglaljuk Nairobit” – írta Kainerugaba hétfői Twitter-üzenetében, amellyel láthatóan már túllőtt a célon az 1986 óta hatalmon lévő apja, Yoweri Museveni megítélése szerint is.

A múlt hónapban hatalomra került William Ruto kenyai elnök barátságos viszonyban van Musevenivel, akit beiktatása során a térség atyjaként méltatott. A kenyai külügyminisztérium az ügyben találkozót kért az ugandai nagykövettől. Az ugandai külügyi tárca pedig közleményben utasította vissza Kainerugaba Twitter-bejegyzését, s „megbecsült, harmonikus viszonyra” hivatkozott a két ország között.

A brit és amerikai katonai iskolákban tanult Kainerugaba apja biztonsági apparátusának oszlopos tagja, de facto a hadsereg feje volt, szövetségeseivel a kulcsfontosságú parancsnoki pozíciókban. Bár menesztették, ötcsillagos tábornokká léptették elő és továbbra is apja katonai tanácsadója maradt a kedden kiadott kormányzati közlemény szerint. Sokan apja utódjaként tekintenek Kainerugabára az elnöki székben, amit Museveni következesen tagadja, hogy ez így lenne.

Forrás MTI