A Guardian megnézte, hogy a Twitteren milyen kontextusban beszélnek az emberek az angol válogatottról, és arra jutott, hogy elkeserítően sok az olyan üzenet, ami kimeríti az online bántalmazás fogalmát. Három csoportmérkőzés alatt nagyjából 2000 ilyen üzenetet találtak, jelentős részük meglehetősen rasszista is volt. 

Egyszerre több száz ember szabadult rá Harry Kane kapitányra, Raheem Sterling támadóra, és más angliai játékosokra. Anglia Horvátország, Skócia és Csehország elleni három csoportmeccsén a Guardian 2114 visszaélésszerű tweetet azonosított, amelyben meg is nevezték azokat a játékosokat, akiknek szánták az üzenetet.  44 kifejezetten rasszista tweetet találtak, amiben szerepelt az az N-szó, amit a Guardian még csak példaként sem ír le, de az üzenetküldők majom emojikat is tettek hozzá. 58-an pedig az antirasszista cselekedeteik miatt haragudtak a játékosokra, vagyis tulajdonképpen azért gyűlölködtek, mert a játékosok kifejezték, hogy nem értenek egyet a gyűlölködéssel, és rengeteg antiszemita üzenet is érkezett. 

A kutatás rávilágított arra is, hogy Sterling a bőrszíne miatt sokkal több rasszista kommentet kapott még úgy is, hogy ő szerezte a gólokat a válogatottnak. 

Forrás: The Guardian