Miről híres Kanye West?

Egyrészt ő egy nagyon híres rapper és producer, sok remek lemezzel a háta mögött. Másrészt divattervező. Harmadrészt egy eszét vesztett celeb, aki valahol út közben megkattant, és valószínűleg maga sem tudja mit akar az élettől. Negyedrészt, és ez lehet összefügg a hamradikkal, az utóbbi pár hétben olyan, mintha csatlakozott volna az amerikai szélsőjobbhoz, mert előbb a Balenciaga eseményén White Lives Matter pólóban jelent meg, majd Trumphoz is köthető jobboldali figurákkal parolázott, és ebbe úgy beleállt, hogy már antiszemita kijelentéseket tett, aminek eredményeként az Instagram és a Twitter is felfüggesztette (Facebookon nincs fent).

És mit reagál erre a tiltásra Kanye West?

Megveszi a Parler nevű közösségi oldalt, ami egyfajta menedéke volt a Twitterről ide száműzött jobboldali politikusoknak és követőiknek, mert itt nem tiltogatták le őket állandóan a hamis hírek és csúsztatások miatt. Szóval West amolyan trumpi taktikát folytat: ha kitiltják, vesz egyet.

„Egy olyan világban, ahol a konzervatív vélemények ellentmondásosnak számítanak, meg kell győződnünk arról, hogy jogunk van szabadon kifejezni magunkat” – fogalmazott közleményében West.

George Farmer, a Parler anyavállalatának, a Parlement Technologiesnek a vezérigazgatója a következőket mondta: „Ez a megállapodás megváltoztatja a világot, és megváltoztatja a szólásszabadságról alkotott véleményét is. Áttörő lépést tesz a szólásszabadság médiaterében, és soha többé nem kell attól tartani, hogy eltávolítanak a közösségi médiából.”

Az oldalt egyébként 2018-ban alapította John Matze és Rebekah Mercer, a milliárdos hedge fund menedzser és a Breitbart alapítója, Robert Mercer lánya. De az Egyesült Államok fővárosa január 6-i megrohanásában való részvétele Matze elűzéséhez vezetett, és 2021 májusában Farmer váltotta fel.

Az Egyesült Államok Capitoliuma elleni támadást követően Parlert eltávolították az Apple és a Google alkalmazásboltjaiból, és január 10-én teljesen offline állapotba került, miután az Amazon Web Services megszüntette a fiókját.

Annak ellenére, hogy „szólásszabadság” közösségi oldalának számít, az oldal kénytelen volt tartalommoderálást hozzáadni, hogy 2021 májusában visszaálljon az Apple App Store-ba, és csak 2022 szeptemberében tért vissza az Android készülékekre.

Forrás: The Guardian