Arról már a Marketing Morzsák olvasói is értesülhettek, hogy az USA és Kína közötti háború már odáig fajult, hogy a TikTok és a WeChat betiltása is útban van. Amerika annyira be akarja tiltani ezeket az alkalmazásokat, hogy azt sem akarja engedni, hogy a világon bármilyen amerikai termékre fel lehessen ezeket tenni. Tehát az Apple úgy adná ki az iPhone-okat, hozy akkor még akkor sem mehet fel a WeChat vagy a TikTok, ha azt Kínában hozták forgalomba.

Na ezen már eléggé berágott a kínai kormány, ugyanis a WeChat az egyik legnépszerűbb app az országban, ami ugye egyszerre csetprogram, közösségi háló és fizetőeszköz.

A kínai külügyminisztérium egyik illetékese most sajtótájékoztatón jelentette be, hogy ha az USA betiltja a csak Kínában 1,2 milliárd felhasználót számláló WeChatet, teljesen felesleges lesz az Apple termékek használata az országban, így kitilthatják azokat.

Mivel ez azt jelenteni, hogy az iPhone-ok eladásai harminc százalékot esnének világszinten, így az Apple is azon van, hogy ezek az apptiltások ne történjenek meg.

Az persze kérdés, mennyire hatja meg ez az amerikai kormányzatot, mert nem túlzottan szokta őket zavarni, ha hazai cégek is bajba kerülnek a Kínával való viaskodásuk miatt. Lásd Google és Huawei.