Elon Musk a harmadik hetébe lépett, mint a Twitter tulajdonosa. A tömeges elbocsátásokat követően a milliárdos kényes pénzügyi jövőt mutatott be a közösségi média platform számára, közben pedig a legmagasabb szintű adatvédelmi és biztonsági vezetők mentek el a cégtől.

A hírek szerint Yoel Roth, a biztonságért és integritásért felelős vezető, akit azzal bíztak meg, hogy nyilvánosan foglalkozzon a hirdetők és a felhasználók platformmal kapcsolatos aggályaival, a hírek szerint szintén elhagyta a céget.

A távozások ugyanazon a napon kezdődtek, amikor Elon Musk belsős hírek szerint először mondta az alkalmazottaknak, hogy a csőd sem kizárt.

Az a nap amúgy három vezető biztonsági tisztviselő – Lea Kissner információbiztonsági vezető, Damien Kieran adatvédelmi vezető és Marianne Fogarty megfelelőségi vezető – lemondásával kezdődött, ami már a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) figyelmét is felkeltette, ami figyelmeztette is Muskot, hogy tegyen rendet a cégnél. Kicsit később a Twitter ügyfélmegoldásokért felelős vezetője, Robin Wheeler is elhagyta a céget.

Az alkalmazottaknak küldött e-mailben és az azt követő munkatársi értekezleten Musk nem sokat tett a cég jövője iránti bizalom megteremtése érdekében. Az egyik e-mailben Musk leírta a cég borzasztó gazdasági körülményeit, és azt, hogy mennyire fontosnak tartja az előfizetéses szolgáltatását, a Twitter Blue-t a jövője szempontjából. „Jelentős előfizetési bevétel nélkül a Twitter jó eséllyel nem fogja túlélni a közelgő gazdasági visszaesést” – írta Musk az e-mailben. „Bevételünk nagyjából felét az előfizetéseknek kell adnia.”

Az egyik alkalmazott azt is elmondta a személyzeti értekezleten, hogy Musk úgy tűnik, hogy lekicsinyli az alkalmazottak aggodalmát azzal kapcsolatban, hogy a leépített Twitter-munkaerő hogyan kezeli az adatvédelmi és adatbiztonsági szabványok fenntartására vonatkozó kötelezettségeit.

Musk email üzenetének egyik előzménye volt egy livestream event, amelyben a milliárdos megpróbálta csillapítani a nagy hirdetők aggodalmait, és az eddigi legnagyobb nyilvánosságú nyilatkozatot tette a Twitter irányával kapcsolatban azóta, amióta a múlt hónap végén lezárta a platform megvásárlásáról szóló 44 milliárd dolláros üzletet, és lefejezte a céget.

Forrás: The Guardian