Sokat vágyott funkció volt a Messengernél a végpontok közötti titkosítást, amit a Meta a jövő év elején akar bevezetni. Mindezt a magánszféra védelmének érdekében. És most emiatt a brit belügyminiszter teljesen kiborult. Priti Patel groteszk árulásnak tartja a Meta tervét, ami alapértelmezetten bekapcsolná a Messengerben az üzenetváltások eszközök közti végponti titkosítását (end-to-end encryption, azaz E2EE).

Nagy-Britanniában ez az ilyen ügyek leginkább a gyermekbántalmazások, illetve gyermekvédelmi intézkedések kapcsán kerülnek előtérbe. A brit kormányzat ezért kész arra kényszeríteni a piaci szereplőket, hogy a brit hatóságok számára továbbra is hozzáférhetővé tegyék egy esetleges eljárás során az üzenetváltásokat a megelőzés és a felderítés céljából. A belügyminiszter levele is amiatt fontos most, mert a célt szolgáló konzervatív párti beadvány ratifikálása végül Boris Johnsonnak a lemondása miatt megfeneklett.

A titkosítás funkció széleskörű bevezetéséhez egyébként augusztus közepén került közelebb az üzemeltető, ugyanis a Meta pár napja bejelentette, hogy alapértelmezetté tette a végponti titkosítást egyes, kiválasztott felhasználóknál. Esetükben ráadásul a korábban elindított üzenetfolyamok automatikusan titkosítottá válnak majd, anélkül, hogy a titkosított párbeszéd opciót aktiválták volna.

Forrás: HWSW