Először 2017-ben merült fel izgalmas jogi kérdésként, hogy mi van abban az esetben, ha valakit letilt a Twitter-oldaláról Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke. A kérdés élére állt Columbia Egyetem, és álláspontjuk szerint az eljárást sérti az alkotmányt. Az ügyben most úgy tűnik sikerült előrelépni. 

Korábban 2018 májusában mondta ki egy szövetségi bíróság, hogy Trump Twitter-oldala publikus fórumnak minősül és ha a nézetei miatt valakit onnan tiltanak, azzal az illető alkotmányos joga sérül, hiszen az elnök rendszeresen ezt a fórumot használja, hogy minden állampolgárt érintő bejelentéseket tegyen, vagy arról beszéljen, milyen irányba halad a politikája. Trump csapata azzal érvelt, hogy az elnök privát oldaláról van szó, ott pedig azt csinál, amit akar. Ezt az érvelést  egy 2019-es bírósági ítélet elutasította, majd később határozatban írták elő, hogy oldja fel az emberek tiltását. 

Trump emberei most kénytelenek eleget tenni a bírósági döntésnek, ugyanakkor azt mondják, hogy nem oldják fel a tiltást olyan embereknél, akiket már Trump azelőtt letiltott, hogy elnök lett volna, vagy akik nem tudják megmondani, hogy az elnöknél melyik bejegyzésük verhette ki a biztosítékot. 

A jogászok szerint ez azonban még mindig nincs rendjén, ugyanis továbbra is korlátozza az egyének több alkotmányos jogát is, beleértve a szólásszabadságot, vagyis hogy ez elnökével ellentétes nézeteket megfogalmazhassanak, a nyilvános fórumok olvasásához való jogot, beleértve a nyilvános nyilatkozatokhoz való hozzáférés jogát, illetve az is gond, hogy nincs lehetőség a tiltás felülvizsgálatára, azaz nincs olyan hivatalos fórum, ahol lehet kérvényezni a tiltás feloldását, és a történtek felülvizsgálatát, esetleg panasszal lehetne élni. 

A probléma nem csak az Egyesült Államok, de a világ számos országában fennáll, és nem csak az elnök, de más politikusok esetében is felmerül a kérdés, hogy sérül-e valakinek az alkotmányos joga, ha nem hagyja egy politikus, hogy valaki lássa a bejegyzéseit. A jogászok szerint a legnagyobb gond azzal van, hogy szemléletváltásra lenne szükség, hiszen a politikusok a választópolgárokat képviselik, azokat is, akik esetleg nem rá szavaztak, vagy más a világnézetük. 

Forrás: Forbes