A módszerük lényege, hogy azt kérik az áldozattól, ossza meg velük egy online programmal a képernyőt, és távoli hozzáférést kérnek a géphez, hogy aztán be tudják állítani a befektetési paramétereket. De közben a bankszámlájukon hajtanak végre műveleteket. 

A Brit Pénzügyi Felügyelethez 2020 júniusa óta 2100 ilyen esetet jelentettek, valószínűleg ennél azonban magasabb lehet a károsultak száma. A csalók pedig több mint 25 millió fontot csaltak ki az áldozataiktól, miközben az ilyen jellegű csalások száma egyre növekszik. 

A képernyő megosztása a munkahelyi élet részévé vált, ahogyan az online meetingek is, ezt használják ki a magukat pénzügyi tanácsadóknak kiadó csalók. A csalók azonban kihasználják a távelérést biztosító alkalmazásokat, és közvetlen hozzáférést kaphatnak a bankszámlákhoz, hogy az ügyfélnek semmi dolga ne legyen a befektetései kezelésével. Az áldozatok között volt olyan, aki azt mondta, hogy még hamis kimutatásokat is kapott, hogy a bankszámlájáról eltűnt, vagyis befektetett pénz hogyan kamatozik, és még nagyobb befektetésekre ösztönözték. Addigra azonban eltűnt az áldozat teljes nyugdíjalapja. 

A felügyelet vezetője azt mondja, hogy onnantól, hogy valaki hozzáférést biztosít a csalóknak a gépéhez, azok azonnal átveszik az irányítást, és arra figyelmeztetnek, hogy ezek a csalók nagyon meggyőzőek tudnak lenni, és nagyon kifinomult módszereket használnak. 

Forrás: BBC