Egy szaúdi bíróság 34 éves börtönbüntetésre ítélt egy külföldön élő nőt Twitter-bejegyzései miatt, amelyek a bíróság szerint a „destabilizálták a nemzetbiztonságot” – számolt be az Öbölbeli Központ az Emberi Jogokért (GCHR) civil szervezet szerdán.

A Nagy-Britanniában élő 34 éves Szalma al-Sihábot 2021 jauárjában vették őrizetbe, amikor éppen Szaúd-Arábiába látogatott haza. Twitter-bejegyzései a GCHR szerint az igazságtalanság ellen és a kisebbségekért szóltak.

„Elítélem az igazságtalanságot és támogatom az elnyomottakat” – állt egyik 2019-es Twitter-bejegyzésében. 2020 végén „a patriarchátus foglyainak szabadságát” követelte.

Az elítélt muszlim nő a síita kisebbséghez tartozik, amelyet a szunnita országban gyakorta ér diszkrimináció és üldöztetés. A rá kirótt büntetés az eddigi legszigorúbb, amelyet a muszlim országban aktivistákra kiszabtak.

A bíróság először hat év szabadságvesztésre ítélte, amiért tevékenységével „a társadalmi és az állami biztonságot destabilizálta”. Az ítéletet követően a fellebbviteli bíróság 34 évre emelte a büntetést, amelyet további 34 év beutazási tilalom követ. Az elítélt nő a Leeds-i Egyetem PhD-hallgatója, és két gyereke van. Szalma al-Siháb egyébként nem bizonyult befolyásos aktivistának: a Twitteren csak valamivel több mint 2500-an követték.

A Guardian brit napilap a bírósági jegyzőkönyvre hivatkozva internetes oldalán azt írta, hogy egy államügyész kérésére a vádakat kibővítették, így a nőt nemcsak saját bejegyzései miatt vonták felelősségre, hanem amiatt is, hogy több emberi jogi aktivista Twitter-fiókját követte, és a vád szerint ezzel „segítségére volt azoknak, akik tömegzavargásokat akartak előidézni és a nemzetbiztonság destabilizálását akarták elérni”.

A Guardian felhívta a figyelmet arra is, hogy a szaúdi nő ítéletét csak néhány héttel Joe Biden amerikai elnök szaúdi látogatása után tették közzé. Biden júliusi találkozóján Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökössel, az ország de facto vezetőjével többek közt az ország emberi jogi helyzetéről is tárgyalt. Utóbbi azután lett égető téma, hogy 2018-ban a szaúdi isztambuli főkonzulátuson meggyilkolták Dzsamál Hasogdzsi ellenzéki újságírót, az amerikai hírszerzés pedig magát a trónörököst vádolta meg a gyilkosság elrendelésével.

Egy szaúdi bíróság tavaly áprilisban 20 év börtönbüntetésre ítélt egy emberi jogi aktivistát, amiért az – Szalma al-Sihábhoz hasonlóan – Twitteren nyilvánította ki kritikus véleményét.

Forrás: MTI