Frances Haugen, a Meta volt vezetője azt mondta a The Sunday Timesnak, hogy „tízmilliók” fognak meghalni, ha nem alakítják át a közösségi médiát. Haugen 2021-ig dolgozott a Facebooknál, amikor is a The Wall Street Journal közzétette az általa kiszivárogtatott dokumentumokat, amelyeket „Facebook-fájlokként” ismertek. Ezek kutatási jelentéseket és munkavállalói megbeszéléseket tartalmaztak, amelyek azt mutatták, hogy a vállalat tudta, hogy a platformjai kárt okoznak.

Most Haugen kiad egy emlékiratot, amelyben azt állítja, hogy a közösségi média továbbra is káros az átláthatóság folyamatos hiánya miatt – írta a The Washington Post. Azt írja, hogy Meta nyeresége attól függött, hogy „senki sem tudta, mekkora szakadék nőtt a Facebook és az Instagram nyilvános narratívái és az igazság között” – írja a The Post.

Haugen úgy véli, hogy ezen csak úgy változtathatunk, ha felülvizsgáljuk a közösségi médiával kapcsolatos ismereteinket. „A valóság az, hogy a kultúra váltás nehéz” – mondta a The Sunday Timesnak. „Én ezt a könyvet a konszenzus kialakításának részeként tekintem.”

„Sok ember fog meghalni az elkövetkező 20 évben, ha nem oldjuk meg ezt a problémát” – mondta, hozzátéve, hogy ez a szám „tízmilliókban” lesz mérhető. Haugen nem részletezte ezt a megjegyzését.

2018-ban az ENSZ nyomozói azt mondták, hogy a Facebook „lényegesen hozzájárult” a mianmari népirtáshoz – jelentette a Reuters. Az Instagram pedig több irányelvet is módosított, miután egy brit tinédzser öngyilkosságáért okolták.

Míg a Metát egyre jobban vizsgálják – a múlt hónapban rekordösszegű, 1,3 milliárd dolláros büntetést szabtak ki rá az adatvédelem miatt – Haugen azt állítja, hogy többet kell tenni annak megakadályozása érdekében, hogy kicsússzon az irányítás alól.

A Meta nem reagált az Insider megjegyzéskérésére.

Forrás: Insider