Anglia vezető pszichológusai szerint egészen addig nem látják tisztán, hogy a közösségi oldalak milyen hatással vannak a  gyerekek mentális egészségre, amíg a nagy cégek nem szolgáltatnak megfelelő adatokat, hogy elemezhessék őket. Azt mondják, hogy a nagy tech-cégeknek az adatszolgáltatás mellett egyfajta adóként egy olyan pénzügyi alapot kellene létrehozni, amiből ezeket a kutatásokat lehetne finanszírozni. Civil szervezetek azonban arra figyelmeztetnek, hogy nem szabad a gyerekeinkkel kísérleti bárányként bánni, és az adatszolgáltatás is számos adatvédelmi kérdést felvet. 

Az egyik legelső dolog, amire kíváncsiak lennének a pszichológusok, hogy a lájkokat hogyan használják a fiatalok a közösségi oldalon, és azt szeretnék, hogy ehhez az adatok névtelenek legyenek, ugyanakkor kiolvashatóak legyenek különböző trendek. 

A BBC megszólaltatta a témában Ian Russelt, aki az Instagramot okolja azért, hogy lánya 14 évesen öngyilkos lett. Azt mondja, hogy halála előtt olyan képeket nézegetett Molly, amin például az állt, hogy a depresszió elkerülhetetlenül öngyilkossághoz vezet. 

Ráadásul szerinte az algoritmus miatt elég volt egy-két ilyen tartalmú képet megnéznie, és folyamatosan jöttek az újabbak az ajánlatok között, és olyan emberekkel került kapcsolatba a gyereke, akik szintén ilyen kétségbeesett helyzetben voltak, és csak tovább erősítették egymásban a halálvágyat. 

A modern technológiának természetesen számtalan pozitív hatása van a fiatalok életére, azonnal beszélgethetnek a barátaikkal, információkhoz juthatnak hozzá, vagy akár azonnal segítséget is kérhetnek online, ha úgy érzik, hogy ők vagy egyik ismerősük mentális betegségben szenved. De a képernyőfüggőség is több problémához vezethet, egy részük mentális, de például a nem elegendő alvás is komoly gondokhoz vezethet. 

Forrás: BBC