Az online biztonságról szóló törvényjavaslat túljutott az utolsó parlamenti akadályon a brit Lordok Házában, vagyis több éves késés után törvény lesz. A jogszabály arra kényszeríti a közösségi média cégeket, hogy távolítsák el az illegális tartalmat, és védjék meg a felhasználókat, különösen a gyermekeket a legális, de káros anyagoktól.

Az ötlet 2019-ben fogant meg, de hosszú és göröngyös út vezetett a jogszabállyá alakításáig – késedelmekkel és vitákkal olyan kérdésekben, mint a szólásszabadság és a magánélet.

Talán a legvitatottabb, hogy az egyik javaslat arra kényszerítené az olyan platformokat, mint a WhatsApp és a Signal, hogy aláássák az üzenetek titkosítását, hogy a privát csevegéseket ellenőrizni lehessen bűnözői tartalom szempontjából.

Michelle Donelan technológiai miniszter a következőket mondta: „Az online biztonságról szóló törvényjavaslat egy mindent megváltoztató jogszabály. Ma a kormány óriási lépést tesz előre azon küldetésünkben, hogy az Egyesült Királyságot a világ legbiztonságosabb helyévé tegyük az online térben.”

A törvényjavaslat előírja a közösségi média cégeknek, hogy gyorsan távolítsák el az illegális tartalmat, vagy akadályozzák meg azok megjelenését, beleértve az önbántalmazásokat is.

Egyéb illegális tartalmak, amelyek ellen fel akar lépni, többek között a kábítószerek és fegyverek eladása, a terrorizmusra felbujtás vagy tervezés, a szexuális kizsákmányolás, a gyűlöletbeszéd, a csalások és a bosszúpornó.

A törvényjavaslat végrehajtásáért nagyrészt az Ofcom kommunikációs szabályozó lesz a felelős, a közösségi média cégek főnökeinek büntetése pedig több milliárd fontra rúghat, de akár börtönbüntetésre is számíthatnak, ha nem teljesítik a hatóság kéréseit.

Forrás: Sky News