Több mint négy év után hivatalosan is vád alá helyezték azt a Twitter-felhasználót, aki hamis híreket terjesztett a 2016-os amerikai elnökválasztásokkal kapcsolatban. A férfi elhitette, hogy csupán SMS küldésével is lehet szavazni a választásokon, ami egyértelműen hamis információ, és a Twitter felhasználási feltételeit is megsértette. Akit becsapott, attól pedig megvonta a lehetőséget, hogy jogszerűen szavazzon.

A floridai Douglass Mackey „Ricky Vaughn” néven volt elérhető a Twitteren, és számos panaszt nyújtottak be ellene 2016 szeptembere és novembere között, amik szerint azt az álhírt terjeszti, hogy az elnöki szavazás idején elég csak SMS-t küldeni érvényes szavazatként. Mackey több Trump-támogató csoportban is ott volt, és aktívan terjesztette az ötleteit, amikkel befolyásolni akarta a választásokat.

A Twitter több alkalommal is felfüggesztette egyébként az oldal felhasználási feltételeinek megszegéséért, de Mackey többször is visszatért más néven, és egészen 2018-ig sikerült is ismeretlennek maradnia. Akkor a Huffington Post újságírói leplezték le. A 2016-os választások alatt egyébként a 150 legbefolyásosabb személy közé tartozott az MIT Media Lab adatai alapján.

Most viszont az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma vád alá helyezte, és akár 10 évig terjedő börtönbüntetést is kaphat.

Forrás: PC WORLD