Egy új tanulmány szerint az alacsony életszínvonal, viszont jó internetszolgáltatás keveréke miatt virágzik a Fülöp-szigeteken az online visszaélések száma, és becslések szerint 2020-ban a Fülöp-szigeteken 2 millió gyerek lehetett online szexuális zaklatás áldozata. 

A probléma, és a gyerekek kizsákmányolása nem új az országban, korábban erre már az ENSZ is többször figyelmeztetett. A 2021 elején végzett 950, 12 és 17 év közötti filippínó gyermek megkérdezésével a kutatók azt találták, hogy minden ötödikük tapasztalta az online szexuális kizsákmányolás és visszaélés „súlyos esetét”. Ez magában foglalja a zsarolást, hogy részt vegyen szexuális tevékenységben, vagy hogy  beleegyezés nélkül megosztják a nyíltan szexuális tartalmú képeit, vagy pénzzel vagy ajándékokkal kényszerítik szexuális tevékenységre.  “A Disrupting Harm az első olyan kutatás a Fülöp-szigeteken (még globálisan is), amely ilyen szintű betekintést nyújt a gyermekek online szexuális kizsákmányolásával és visszaéléseivel kapcsolatos tapasztalataiba” – mondta a tanulmány kutatóinak szóvivője. 

Húsz megkérdezett gyermek közül három – 15 százalék – azt mondta, hogy olyan képeket kértek tőlük, amelyek az intim területeiket mutatják. 11 százalék nyilatkozott úgy, hogy pénzt vagy ajándékot ajánlottak fel az ilyen képekért cserébe. Hasonlóan sokan azt mondták, hogy pénzt vagy ajándékot ajánlottak fel nekik, hogy személyesen találkozhassanak hogy valamilyen szexuális tevékenységet folytassanak, míg 13 százalékuk azt mondta, hogy megfenyegették vagy zsarolták ezért. További 13 százalékuk azt mondta, hogy az előző évben engedélyük nélkül osztottak meg róluk szexuális képeket, míg 17 százalékuk azt mondta, hogy akarata ellenére kérték fel őket, hogy beszéljenek a szexről. A fiúk és a lányok nagyjából egyenlő arányban tapasztalták ezeket.  Ezeket a kéréseket időnként barátok, családtagok, szülők volt élettársai és ismerősök nyújtották be, a kérések többsége szinte minden esetben a gyermek számára ismeretlen személyektől érkezett.

Több esetben indult az országban rendőrségi eljárás, sokszor a gyermekek családja kényszerítette erre a kiskorúakat, hogy anyagi helyzetükön javítsanak, míg a másik oldalon, három dollárt fizettek a gyerekeknek és a családnak, hogy a kiskorúak szerepeljenek ilyen tartalmú felvételeken.  A kutatásból az is kiderült, hogy a járvány súlyosbította a problémát. A WeProtect Global Alliance 2021-es jelentése szerint 2020 márciusa és májusa között 265 százalékkal nőtt az online gyermekek szexuális zaklatása. A „világ közösségi média fővárosaként” emlegetett országnak a kormányzati adatok szerint 89 millió aktív közösségimédia-felhasználója van, és közülük 70 millió a Facebookon. Nem meglepő, hogy a tanulmányban részt vevő gyerekek által tapasztalt online szexuális zaklatás és visszaélés nagy része – legalább 95 százaléka – a Facebookon vagy a Facebook Messengeren történt.

A Be Social tavalyi felméréséből kiderül, hogy a magyar tiniket sem kerüli el az online szexuális zaklatás, és hogy nagyon sok esetben idegenek kérnek tőlük szexuális tartalmú fotókat a közösségi oldalakon. 

Forrás: Vice