Mióta kiderült, hogy a Twitter elfogadta Elon Musk ajánlatát, felhasználók egy része azon morfondírozik, hogy érdemes-e már most otthagyni az oldalt, szakértők pedig azt próbálják kitalálni, mik lehetnek Musk következő lépései. 

Miután hetek óta arról cikkez a világsajtó, hogy Musk nagyon meg szeretné venni a céget, miközben az igazgatótanács nem szeretné eladni neki, váratlan meglepetésként ért sokakat a hír, hogy mégis belementek a vételi ajánlatba. Egyes források szerint az igazgatóság úgy látta, hogy nincs más választása, mint engedni az ellenséges felvásárlásnak. 

Hogy pontosan mik a tervek azt nem tudni, hiszen Elon Musk is azt mondta, hogy még dolgozik rajta, de korábbi nyilatkozatai alapján azért lehet körvonalazni, mire kell számítani. 

Donald Trump fiókja

Elon Musk szerint a Twitteren nincs szólásszabadság, és ezt mindenképpen vissza szeretné állítani. Ebben a témában a legnagyobb kérdés az lesz, hogy mi történik majd a volt amerikai elnök letiltott fiókjával. Donald Trumpot több figyelmeztetés után a Capitolium elleni támadáskor tiltották ki az oldalról, az indoklás szerint amiatt, mert többször megszegte a felhasználási szabályokat, és mert további erőszakhoz és törvénysértésekhez vezethettek volna a bejegyzései. Musk konkrétan Trump fiókjáról nem beszélt, de azt mondta, nagyon óvatosan kell bánni az állandó tiltásokkal, és az embereknek lehetőséget kell adni, hogy a törvényi keretek között azt mondjanak, amit szeretnének. 

Szabályozások

Amivel nagyon gyorsan kezdenie kell valamit, azok az egyre szigorú törvényi szabályok, és az azoknak való megfelelés. Az EU új elképzelése szerint az olyan vállalatoknak, mint a Twitter, a Facebook vagy a Google, több millió eurós bírságot kell fizetni, ha nem tudják hatékonyan tiltani az illegális és kártékony tartalmakat. Ezzel együtt várhatóan az Egyesült Államokban is továbbra is kiemelt figyelemmel kísérik a törvényhozók a közösségi oldalak működését. 

Bevételek

Musk utalt már rá korábban, hogy nem kedveli a reklámokat, viszont ezek jelentik a Twitter bevételének legnagyobb százalékát, ugyanis önmagában az előfizetők száma nem túl magas. 

Változások a vezetőségben

Nem Musk lenne az első, aki kételyeit fejezi ki a Twitter vezetőségének hatékonyságával kapcsolatban. Jack Dorsey tavaly novemberben hagyta ott a vállalatot, miután több kritika is érte, hogy nem elég innovatívak a meglátásai. Ráadásul Twitterén már korábban is jelezte Musk, hogy ha elfogadják az ajánlatát, akkor vérfrissítést tervez a felsővezetésben. 

Átláthatóbb algoritmusok

Azt is többször jelezte Musk, hogy sokkal egyértelműbbnek és nyitottabbnak kellene lennie a Twittert irányító algoritmusoknak, hogy a felhasználók értsék, és akár befolyásolják, hogy miért azt találja számukra relevánsnak a rendszer, amit felajánl. 

Botok kiiktatása

Szintén felmerült már Musknál, hogy a Twitter botok zavaróak, és az egész oldal lényegét veszik el, vagyis nem emberek cserélnek eszmét, hanem beszállnak a botok. A Twitter évek óta dolgozik egyébként ennek a problémának a megoldásán, egyelőre nem jártak nagy sikerrel. 

Hogy ezek közül mik valósulnak meg Musk terveiből, az a következő hónapokban körvonalazódik majd. 

Forrás: Social Media Today, The Guardian