Beperelte az Elon Musk tulajdonában álló, korábban Twitterként ismert X-et az AFP francia hírügynökség az egyik párizsi bíróságon, arra hivatkozva, hogy a közösségi platform nem hajlandó tárgyalásokat kezdeni arról, hogy mennyit fizessen a hírek felhasználásáért.

Franciaországban 2019 óta törvény írja elő hogy a nagyobb online platformok kötelezően egyeztessenek a hírek felhasználásának anyagi ellentételezésről a tartalmak előállítóival.

„Az AFP aggodalmát fejezi ki, hogy a Twitter egyértelműen visszautasította a tárgyalásokat a publikálási jogok megvásárlásáról” – áll az AFP közleményében.

„Elég bizarr. Azt akarják, hogy mi fizessünk a weboldalukra irányuló forgalom után, amelyből nekik származik reklámbevételük, nekünk meg nem?!” – reagált Musk a perindításra.

2021-ben a francia versenyhatóság 500 millió euróra (jelenlegi árfolyamon 194 milliárd forint) bírságolta meg a Google anyavállalatát, az Alphabetet, mert a cég nem tárgyalt az előírt módon a hírszolgáltatókkal a hírek felhasználásának áráról. A Google azóta több vezető francia hírszolgáltatóval, köztük az AFP-vel is rendezte a vitát, és a Facebookot működtető Meta is több francia hírszolgáltatóval egyezségre jutott.

Forrás: MTI