Itt a Marketing Morzsákon is beszámoltunk arról az esetről, amikor egy holland kisváros beperelte a Twitter, mert azon megállíthatatlanul terjed egy hír, ahol a települést egy pedofil, sátánimádó szekta központjának nevezik.

Viszont a bíróság kedden elutasította Bodegraven-Reeuwijk városának panaszát, hogy tegyenek többet az olyan alaptalan állításokról szóló bejegyzések leküzdésére, amelyek szerint Sátánimádó pedofilok köre tevékenykedett a városban az 1980-as években.

A hágai kerületi bíróság arra a következtetésre jutott, hogy a cég „eleget tett azért, hogy a „Bodegraven-történettel” kapcsolatos jogsértő tartalmat eltávolítsa a platformjáról”, utalva többek között egy Twitter-fiók végleges felfüggesztésére, amely rágalmazó és lázító tweeteket tartalmazott a történetről.

A bíróság kijelentette, hogy nem kötelezi a Twittert, hogy távolítsa el a történetekkel kapcsolatos egyéb tweeteket más fiókokból, de felszólította a céget, hogy azonnal válaszoljon Bodegraven-Reeuwijk konkrét eltávolítási kérelmeire.

A Twitter azzal érvelt, hogy lehetetlen jó szűrőt létrehozni a Bodegraven-történetek megtalálásához, amelyek nem befolyásolják a legális tartalmat.

A három férfi, akiket a Bodegraven-történet elindításával vádolnak, jelenleg börtönben van, miután más bírósági ügyekben elítélték őket felbujtás és halálos, köztük Mark Rutte miniszterelnök és Hugo de Jonge volt egészségügyi miniszter megfenyegetése miatt.

Forrás: Reuters