Napok óta másról sem szól az internet, csak a kínai Hupej tartományból  induló, és mára már világszinten pánikot keltő koronavírusról. Az ellenőrzött, és megbízható médiumok mellett a közösségi oldalon is egyre terjednek a vírusról szóló bejegyzések, köztük a hamis, pánikot keltő álhírek. 

A jelenségről a legnépszerűbb közösségi oldalak is tudnak, és már meg is tették a megfelelő ellenintézkedéseket, hogy a felhasználók elé csak biztos forrásból érkező, ellenőrzött hírek kerüljenek. A szakemberek szerint az álhírek, és az összeesküvéselméletek gyorsabban terjednek és több embert fertőzhetnek meg, mint maga a vírus. 

  • A Google a koronavírusra vonatkozó keresésekben előre kerülnek, és kiemelik a WHO közleményeit és tanácsait. 
  • A Facebook riadóztatta a tényellenőrző csoportjait, akik igyekeznek megjelölni  azokat a bejegyzéseket, amik hamis információt tartalmaznak. Közben leszedik az oldalról az ezzel összefüggésben  megjelenő konspirációs elméleteket tartalmazó bejegyzéseket, illetve felugró ablakban tájékoztatják a téma iránt érdeklődő felhasználókat, hol találnak releváns információt. 
  • A Twitter szintén a megbízhatónak nevezett újságok és szervezetek bejegyzéseit dobja ki, ha valaki rákeres a koronavírusra. 
  • A TikTok is jelezte, hogy náluk is megjelentek videók  összeesküvéselméletekkel, ezeket és az álhíreket tartalmazó bejegyzéseket szűrik, illetve ha valaki a témára keres, szintén az ENSZ WHO oldalára irányítják a felhasználókat. 

Forrás: Forbes