Több emberhez juttatja el a jobboldali politikusoktól és hírügynökségektől érkező bejegyzéseket a Twitter mint a baloldali forrásokból érkező tartalmat- ismerte el a Twitter, miután megvizsgálta az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Kanada, Franciaország, Németország, Spanyolország és Japán választott tisztségviselőinek bejegyzéseit. 

A kutatás megállapította, hogy Németországon kívül hét országból hatban a jobboldali politikusok tweetjeit jobban pörgetik az algoritmusok, aminek hatására a jobboldali hírszervezetek jobban felerősödtek, illetve a nem kronologikus, hanem algoritmikus idővonalon előrébb sorolja a jobboldali tartalmakat. Egy 27 oldalas kutatási dokumentum szerint a Twitter Németország kivételével minden országban „statisztikailag szignifikáns különbséget talált a politikai jobboldal javára”. A kutatás során a 0 százalékos érték azt jelentette, hogy a bejegyzések ugyanannyi felhasználót értek el az algoritmusra szabott idővonalon, mint a kronológiai megfelelőjén, míg a 100 százalékos érték azt jelentette, hogy a bejegyzések kétszer annyi embert értek el. Ennek alapján a legerősebb eltérés a jobb- és baloldal között Kanadában volt (a liberálisok 43%; a konzervatívok 167%), ezt követi az Egyesült Királyság (Munkáspárt 112%; Konzervatívok 176%). A dokumentum szerint még a vezető kormányzati tisztviselők bejegyzéseit figyelmen kívül hagyva is hasonló eredmények születtek.

A Twitter-tanulmány azt a két módot hasonlította össze, amellyel a felhasználó idővonalát látja. Az első egy algoritmus segítségével testreszabott nézetet biztosít azokról a tweetekről, amelyek leginkább érdekelhetik a felhasználót,  a legtöbb interakció és egyéb tényezők alapján; a másik a hagyományosabb idővonal, amelyben a felhasználó fordított időrendben olvassa el a legutóbbi bejegyzéseket.

Arra nem jöttek rá, miért vált jobboldalivá az algoritmus, de most mindenképpen változtatni szeretnének rajta. Azt is bejelentették, hogy a hasonló problémák elkerülése érdekében, és a nagyobb transzparencia miatt hozzáférhetővé teszik kutatásaikat olyan kívülállók, mint az akadémikusok számára, és arra készülnek, hogy harmadik felek szélesebb körű hozzáférést kapjanak az eredményeikhez. A vállalat azt mondta, hogy a gépi tanulási etikájávall, átláthatósággal és elszámoltathatósággal foglalkozó csapata olyan módon véglegesíti ezeket az eredményeket, amely védi a felhasználók adatait. Ez egyértelműen egy előremenekülő válasz, és egyben odaszúrás a Facebook irányába, akik  az utóbbi hetekben kerültek kereszttűzbe, viszont semmilyen hibát nem ismertek el. 

Forrás: The Guardian