Magyar idő szerint szerda éjjel jöttek az első hírek, hogy valakinek sikerült hozzáférnie egy rakás híres ember Twitter-fiókjához, és percek alatt nagyjából 30 millió forintnyi bitcoint csaltak ki gyanútlan felhasználóktól.  Bill Gates, Barack Obama, Elon Musk, Joe Biden és Kanye West hivatalos fiókjaihoz is hozzáfértek, és a lista még korántsem teljes. Azt posztolták, hogy szeretnének a felhasználóiktól pénzt kérni a koronavírus-járvány hatásai miatt, és aki a megadott időpontig küld nekik bitcoint, annak hamarosan a dupláját küldik vissza. 

LONDON, ENGLAND – AUGUST 09: In this photo illustration, the logo for the Twitter social media network is projected onto a man on August 09, 2017 in London, England. With around 328 million users worldwide, Twitter has gone from a small start-up in for the public 2006 to a broadcast tool of politicians and corporations in 2017. (Photo by Leon Neal/Getty Images)

És hogy ennek ki dőlt be? Elég sokan, miközben a pénzek visszautalásáról szó sem volt, a bitcoinok útja pedig visszakövethetetlen. 

Nem az egyes hírességek és cégek laza adatvédelme volt a bűnös, a baj ennél sokkal nagyobb, ugyanis a Twitter megerősítette, hogy a támadók egy belső eszközüket kaparintották meg, amivel gyakorlatilag a világ összes fiókjához hozzáférést szereztek. Mivel a Twitter a világ vezetőinek az egyik kedvenc kommunikációs eszköze, így igazából örülhet a világ, hogy az elkövetők csak pénzt akartak, és például nem Donald Trump nevében posztolták ki, hogy hamarosan indítja a nukleáris támadást Kína ellen, vagy nem az Apple nevében posztolták ki, hogy egy frissítés után robbanásveszélyesek lettek a telefonok, amiket valószínűleg szintén nagyon sokan elhittek volna, hiszen hivatalos, megerősített fiókokról érkeztek volna a közlemények. 

Valószínűleg egy Twitter-alkalmazott fiókját feltörve fértek hozzá minden felhasználó fiókjához, pletykák szerint megvesztegettek alkalmazottakat. Twitter gyorsan reagált ugyan, és hamar visszavette a szuperadmin hatalmi jogát, de az eset így is alkalmas volt arra, hogy kiderüljön,mennyire könnyen sebezhető az egész rendszer.

A másik gond az, hogy egyelőre több hivatalos csatornától megvonta biztonsági okokból a posztolási jogot, ezzel viszont pont újra nagy veszélyhelyzetet teremtett, hiszen sok katasztrófavédelmi vagy bűnmegelőzési szervezet is aktívan használja az oldalt, mert sokkal gyorsabban eljutnak a felhasználókhoz az információk a Twitteren keresztül.