Naponta jön a hír arról, hogy a Tiktokot éppen melyik országban tiltották be, és ez már nem csak az Egyesült Államokat érinti. Persze ettől még Amerikában a legnagyobb a felfordulás, ahol már odáig fajult a helyzet, hogy a cég vezetőjének is az amerikai kongresszus elé kellett járulnia, ahol a hírek szerint nem sikerült megnyugtatnia senkit, és továbbra is jelentős képviselő véli úgy, hogy a Tiktok közvetlen összeköttetésben van a kínai kormánnyal.

Eközben a hisztéria már kezd a lakossági szintjén is megjelenni, de ott nem feltétlen az adatszivárgás miatt, hanem a amerikai és kínai kormány közötti egyre nagyobb feszültség nyomán. A CNN például most egy nagy cikket írt arról, hogy az ázsiai-amerikaiak egyre jobbanaggódnak a gyűlölet-bűncselekmények miatt.

A cikk elmondja Ellen Min történetét, aki már inkább boltba sem jár, és a gyerekeit sem engedi el olyan eseményekre, ahol sokan keverednek. Min szerint ugyanis a pandémiával fellángolt ázsiai gyűlölethullám most súlyosbodik, Mint aggasztja az is, hogy mindkét nagy amerikai politikai párt felerősítette a Kínával kapcsolatos nemzetbiztonsági kockázatok hangsúlyozását, és egyenesen fenyegetésként tekintenek a kínaiakra.

A lakosság szintjén ez úgy jelenik meg, hogy olyanokat is támadások érnek, mint Min, aki amúgy koreai, é soha semmi köze nem volt a kínaiakhoz.

Egyes szervezetek attól tartanak, hogy az amerikai kormány a cselekedeteit és nyelvezetét egyre inkább arra a feltételezésre alapozza, hogy pusztán azért, mert kínaiak, vagy kulturális kapcsolatai vannak Kínával, hűtlenek lehetnek az USA-hoz, kémek, vagy általánosságban kínai befolyás alatt élnek.

Ám miközben az ország versenyben álló globális hatalomként Kína befolyásával birkózik, középen több tízmillió olyan amerikai van, mint az említett Min, akik megjelenésüknek köszönhetően most nagyobb gyanakvással vagy ellenségeskedéssel szembesülhetnek. Nagyobbat, mint amit még a járvány idején tapasztaltak. És közéjük tartoznak ázsiai származású amerikai törvényhozók, civil társadalmi csoportok és egyszerű állampolgárok is.

Megoldás egyelőre nincs, egyes döntéshozók ugyan rendszeresen hozzáteszik, hogy a problémájuk a kínai kormánnyal van, és nem a kínai néppel vagy általában az ázsiaiakkal, az ázsiai származású vezetők szerint ez a figyelmeztetés túl gyakran csupán lábjegyzetként szerepel a Kínával kapcsolatos vitákban, és nem hangsúlyozzák ezt kis eléggé. A kritikusok szerint ezen változtatni kell, mert ha kimondatlanul vagy pusztán hallgatólagosan hagyják, teret ad a hallgatóknak, hogy bigott következtetéseket vonjanak le.

Forrás: CNN