A szerdai washingtoni események sokkolták a világot, legutóbb 1814-ben fordult elő, hogy az amerikai törvényhozás épületét ostromolták. A híradásokban már szó volt a helyzet politikai jelentőségéről, ugyanakkor a közöségimédia-szakértők arra emlékeztetnek, hogy nem elég, hogy az egész ostrom a közösségi médián szerveződött, sőt már a washingtoni tüntetést megelőző összeesküvés-elméletek is a közösségi oldalakon terjedtek, de az eseményeket itt lehetett élőben nyomon követni. 

A szakemberek szerint érdekes látni, hogy egyszerre táptalaja a hamis információknak, és a mutatja meg testközelből a valóságot, vagyis hogy mi történt az épületben. 

Míg a hagyományos híradások próbáltak lépést tartani a híradással, a közösségi médiában élőben lehetett követni az eseményeket, és hamarosan a híroldalak is ezeket a videókat és képeket használták illusztrációnak. De nem csak a tüntetők, hanem a Capitoliumban tartózkodó riporterek, képviselők és adminisztrációs dolgozók is azonnal a közösségi médiában közvetítették az eseményeket, videók és képek jelentek meg az ostromlókkal fotózkodó rendőrökről, a rombolásról vagy éppen arról, ahogyan a tüntetők berontottak az épületbe, és a képviselők irodáiba. 

A szerdai esemény jól megmutatta, hogy mekkora a közösségi média ereje, hogy az interneten terjedő nem ellenőrzött és hamis információk milyen helyzeteket tudnak előidézni a való életben, mennyi embert tud mozgósítani, és hogy hogyan tud az információ első kézből eljutni a tömegekhez. Elég csak azokra a képsorokra gondolni, amiket a szenátus termében bennragadt emberek tettek közzé a zavargókról, és ugyanezen események zavargók által közzétett képeire. Az első kézből kapott információkból pedig egyértelműen kirajzolódott az életüket féltő emberek legnehezebb másodpercei, vagy éppen az, ahogyan azok menekülnek a zavargól elől, akiket évekig képeztek ki arra, hogy mit kell tenni egy hasonló helyzetben. 

https://twitter.com/teddyeugene/status/1346909338770628608
https://twitter.com/4TheCulture____/status/1346903418531696648

Miközben ugyanúgy a közösségi média ezzel egyidőben relativizálta is a történteket, megmutatta azokat, akik az egész rendbontást lájkokért, Instagramra kerülő pózolós képekért csinálták, még úgy is, hogy közben pont ezekkel a képekkel és videókkal bizonyítják, hogy éppen szövetségi bűntettet hajtottak végre. 

Sok kritikus mondja azt, hogy a szerdai történések miatt nem csak Trump és a szövetségesei okolhatóak, hanem a nagy közösségi oldalak is, amik nem tettek semmit, hogy az erőszakos, katonai jellegű szerveződéseket megállítsák, sőt hagyták hogy azok ekkora szervezetté növekedjenek, ugyanakkor azt is látni kell, hogy egy tiltás vagy egy csoport bezárása nem biztos, hogy célravezető, hiszen a szervezetek már elég erősek ahhoz, hogy saját közösségi hálózatot építsenek ki, ahogyan már több ilyen oldal is elindult. Hogy mi lesz a megoldás, azt egyelőre senki sem tudja, de a szakértők szerint komoly feladatok elé néznek a közösségi oldalak és az Egyesült Államok vezetése. 

Forrás: Techcrunch