Az EU hatósági vizsgálatot indított X-nél azzal kapcsolatban, hogy miként segítette elő a Hamász Izrael elleni támadásához kapcsolódó „illegális tartalom és félretájékoztatás” terjesztését a hétvégén.

Többen jelezték, hogy X új, egyszerűbb, toleránsabb megközelítése a tartalom moderálására nem képes megállítani a káros tartalmak terjedését, és most az EU további lépéseket tesz, amelyek végül jelentős pénzbírságokat és egyéb szankciókat vonhatnak maguk után az alkalmazásra.

Az EU belső piaci biztosa, Thierry Breton figyelmeztetést adott ki Elon Musknak a hét elején, és felszólította, hogy személyesen gondoskodjon arról, hogy a platform rendszerei hatékonyan kezeljék a félretájékoztatást és a gyűlöletbeszédet az alkalmazásban.

Musk válaszul arra kérte Bretont, hogy mondjon konkrét példákat a jogsértésekre, bár az X vezérigazgatója, Linda Yaccarino ezután részletesebb áttekintést adott azokról az intézkedésekről, amelyeket X tett a kapcsolódó tartalmak növekedésének kezelésére.

Az X véleménye szerint a felhasználók személyes beállításaik frissítésével dönthetnek úgy, hogy nem látnak ilyen tartalmat, és próbálja rájuk tolni a felelősséget, hogy nem jelölik károsnak ezeket a tartalmakat..

Mindezen reakciók ismeretében érdekes lesz látni, hogyan járnak el az uniós szabályozók ezzel a lépéssel, és vajon mit állapítanak meg az X rendszerével kapcsolatban.

Forrás: Social Media Today