Egy amerikai tanulmány szerint azok osztanak meg a legtöbbször kamuhírt, akik magabiztosan állítják, hogy őket nem lehet megvezetni. A kutatás szerint bár sokan mondják azt, hogy a hamis hírek nagy zűrzavart okoznak, a többség azt állítja, hogy még nem találkozott ilyennel, és nem is jelentett ilyet. 

A tesztben 8285 amerikai értékelte a Facebook-címek pontosságát, és a saját képességeit. Tíz megkérdezettből kilenc vallotta, hogy ő aztán átlagon felüli képességekkel szűri ki az álhíreket, ugyanakkor a válaszadók ötöde nagyjából 50 százalékkal magasabbra értékelte önmagát, mint az indokolt lett volna. 

A kutatók megvizsgálták a válaszadók online magatartását is, például, hogy milyen gyakran látogatnak hamis vagy félrevezető oldalak terjesztésére szakosodott oldalakat. A túlságosan magabiztos résztvevők kevésbé tudták megkülönböztetni az aktuális eseményekkel kapcsolatos igaz vagy hamis állításokat, és ha a hamis hír összhangban állt a politikai nézetükkel, akkor nagyobb hajlandóságot mutattak, hogy megosszák azt. 

Bár a tanulmány nem bizonyítja, hogy a túlzott magabiztosság közvetlenül okozza a kapcsolódást a hamis hírekhez, de az ilyen jellegű hírek terjesztésében döntő szerepet játszhat, hogy magabiztosan hisznek abban, hogy nem futhatnak bele álhírekbe. Viszont az olyan emberek, akik hajlamosak önellenőrzésre, reflektív magatartásra, és jobban átgondolják a meglátogatott oldalakat és az általuk megosztott tartalmakat, valószínűleg kevésbé fogékonyak a félretájékoztatásra. 

Forrás: The Guardian