Most, hogy Elon Muské lett a világ egyik legnagyobb közösségi oldala, mindenki lélegzetvisszafojtva várja, hogy akkor most Donald Trump is visszatér rá? Trumpot ugye akkor tiltották ki a platformról, mikor a Capitolium elleni ostromnál nem hogy nyugtatta volna a híveit, hanem még tüzelte is.

„Szerintem nem volt helyes Donald Trump kitiltása” – mondta a Elno Musk még a Financial Times májusi konferenciáján. „Szerintem ez hiba volt. Elidegenítette az országot, és nem azt eredményezte, hogy Donald Trumpnak ne lett volna hangja. Úgy gondolom, hogy ez erkölcsileg rossz döntés volt, és a végletekig ostoba.”

A Twitter irányításának átvétele után néhány órával, és még azelőtt, hogy a befejezett felvásárlást hivatalosan is megerősítették volna, Musk állítólag meg is tette az első lépést a korábbi elnök visszatérése felé. Több jelentés szerint menesztette Vijaya Gadde-t, a jogi és politikai osztály vezetőjét, a Twitter vezérigazgatójával, pénzügyi igazgatójával és általános jogtanácsosával együtt.

Gadde, aki 2011-ben csatlakozott a céghez általános jogtanácsosként, a cég legbefolyásosabb nőjévé nőtte ki magát, aki a mértéktartásra, a közrendre és a jogi ügyekre terjedt ki. Mint ilyen, ő az a munkatárs, akit leginkább Trump felfüggesztésével azonosítanak, és távozása Musk jövőbeli terveiről beszél.

A Media Matters és 26 másik emberi jogi csoport koalíciója levelet tett közzé, amelyben arra kéri a Twitter-hirdetőket, hogy bojkottálják a platformot, ha Musk felvásárlása a gyűlöletbeszéddel és a félretájékoztatással kapcsolatos lazább politikához vezet, figyelmeztetve, hogy a hatalomátvétel tovább mérgezi az információs ökoszisztémát, és a közbiztonság közvetlen veszélyét.

Az ügylet megkötése előtti órákban Musk megpróbálta elérni a hirdetőket, és megnyugtatni őket arról, hogy a szólásszabadság előmozdítása iránti vágya nem fogja azt eredményezni, hogy a cég mindenkinek szabad világává váljon, ahol bármit el lehet mondani és nincs következménye.

Hozzátette: amellett, hogy betartják az ország törvényeit, a platformnak mindenkit befogadónak kell lennie, ahol tetszése szerint választhatja ki az ember a kívánt élményt, ahogyan azt is, hogy például filmeket néz, illetve videojátékokat játsszik.

Trump visszaengedése a Twitteren a felhasználók elvándorlását is előidézheti, ami további bevételkiesést eredményezhet a cég számára. Musk kifejezte azon szándékát, hogy eltávolodjon a reklámalapú bevételektől a Twitteren, és az előfizetéses üzleti modellt részesíti előnyben, amelyet egyesek kockézatosnak neveztek.

Forrás: The Guardian