Korunk egyik legnagyobb veszélyét jelenti a deepfake, mikor mesterséges intelligencia segítségével olyan szavakat adnak egy ismert ember szájába, amit sosem mondott, mindezt az ismert ember hangján, mimikájával és gesztusaival. Sokan attól tartanak, hogy hamarosan a technológia annyira tökéletes lesz, hogy nem lehet megkülönböztetni a valóditól, és onnantól kezdve már abban sem lehetünk biztosak, hogy ki mit mondott. 

A hétvégén Elon Muskról kezdett terjedni a videó, amiben egy állítólagos interjúrészlet lehet látni, ahol Musk arról beszél, hogy a BitVex egy olyan projekt, amelyet azért hozott létre, hogy biztosítsa a Bitcoin széleskörű elterjedését, és 30 százalékos hozamot ígér minden nap három hónapon keresztül minden letétbe helyezett kriptopénz után.

A videó átverés. Nem csak az, hogy Elon Musk valaha mondott volna ilyet, de maga a projekt is, amiről beszél. 

A hamis videó nem a legjobb minőségű, ennek ellenére mégis voltak olyanok, akik bedőltek neki. Pedig még Elon Musk is reagált a videóra, és megerősítette, hogy egészen biztosan nem ő beszél a felvételen. A csaló cég közben az oldalán azt állította (amíg elérhető volt), hogy Musk a vezérigazgató, és más befektetőket is megneveztek, de egyiküknek sincs köze a céghez. Sőt az oldalon egy irányítópultot is elhelyeztek, ahol nyomon lehetett követni, hogy mások éppen mennyi pénzt vesznek ki a kriptotárcájukból, ez szintén nem mutatott valódi adatokat. A Google azóta nem biztonságosnak ítélte az oldalt, viszont érdemes odafigyelni, mert a csalók továbbra is használni fognak olyan kamu videókat, amelyeken úgy tűnik, mintha hírességek, befektetők, ismert és megbízható személyek adnának kihagyhatatlan ajánlatokat. 

Forrás: Vice