Ahogy azt már többször is írtuk itt a Marketing Morzsákon, sokak szerint nem az a kérdés, hogy összeomlik-e a Twitter, hanem az, hogy mikor. Így aztán kénytelen kelletlen sokan elkezdenek alternatívákat keresni. Persze vannak nyilvánvalóak, mint a Tiktok vagy az Instagram, illetve már mi is írtunk például a Mastodonról, mint lehetőségről, ami amúgy már nyert is a Twitter körüli balhékkal. Most viszont bemutatunk hat olyat, amik lehet soha nem jutnának az olvasóink eszébe.

Plurk

A Plurk a „furcsa emberek közösségi hálózatának” nevezi magát, de találni fog olyanokat is, akik hétköznapi témákról beszélgetnek a kötögetéstől a Netflixig. A cég Tajvanon található, így a beszélgetések nagy része az ázsiai popkultúra körül összpontosul.

A Plurk lehetővé teszi a névtelen bejegyzéseket, így megoszthatja gondolatait a világgal anélkül, hogy bármi mást is megosztana. A Time Machine hasznos funkciója lehetővé teszi, hogy megtekinthesse az elmúlt napok összes érdekességét, megkönnyítve a régi bejegyzések keresését is.

Mind

A Minds az influenszereknek és alkotóknak szól. Akár a webhelyére, akár más közösségi médiafiókjaira szeretné irányítani az embereket, a beépített elemzőeszközök segítségével nyomon követheti, hányan látják bejegyzéseit az idő múlásával, és útmutatást adnak a láthatóság növeléséhez.

A Minds nem használ algoritmusokat a felhasználók által látott tartalom típusának meghatározására. A Twitch-hez hasonlóan a Minds egy token rendszert használ annak eldöntésére, hogy kit javasoljanak más felhasználóknak. Egyéb figyelemre méltó funkciók közé tartozik a titkosított csevegés, csoportok és blogok.

Amino

Az Amino hasonló a Mastodonhoz, mivel lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy meghatározott témák köré csoportosuló közösségeket hozzanak létre és moderáljanak. A legtöbb közösségnek szigorúbb irányelvei vannak, mint a Twitternek, ami jó, mert a felhasználói bázis általában a fiatalabb generációból kerül ki.

A közösségi moderátorok szavazásokat, vetélkedőket és egyéb ügyes interaktív tartalmakat hozhatnak létre. Az Amino emellett lehetővé teszi a hangcsevegést és a „vetítőszobákat”, ahol videókat nézhet más felhasználókkal. A platform az anonimitást részesíti előnyben, és a különböző közösségeket különbözőképpen kezeli.

Aether

Ha a Twitterre azért látogat(ott), hogy közös érdeklődésű embereket keressen, az Aether egy másik kiváló alternatíva. Az Aether erősen felügyeli a bejegyzéseket, de az egyes közösségeknek vannak moderátorai, akiket a csoport minden tagja felelősségre vonhat. A felhasználók több névtelen fiókot is létrehozhatnak, és bármely közösségben közzétehetnek.

Az Aether egyik jelentős előnye, hogy a megjegyzései nem tartanak örökké. Képernyőképet persze készíthet bármiről, amit közzétesz, de végül minden tartalom eltűnik az éterben. Hátránya, hogy nincs mobilalkalmazás; csak akkor használhatja az Aethert, ha letölti az asztali alkalmazást.

Peaks Social

Ha a Twittert használta videók készítéséhez, közzétételéhez, a Peeks Social jobb alternatíva lehet. Talán jobban hasonlít a Twitch-hez, mivel a felhasználók adományozhatnak kedvenc alkotóiknak. Emiatt a platformot elsősorban a játékosok uralják. Ha játszótársat keres, a Peeks Social kiváló hely, hogy találjon valakit.

A Peeks Social egyetlen hátránya, hogy nehéz elkerülni a felnőtt témájú tartalmakat. A 18 év feletti videók megtekintéséhez külön alkalmazást kell letöltenie, de a normál alkalmazás időnként korának nem megfelelő streameket javasol. Szerencsére a szobák besorolási rendszerrel rendelkeznek, így a videók megtekintése előtt tudja, mire számíthat.

Micro.blog

Ha robusztusabb mikroblog-platformot keres, és nem bánja, ha havonta fizet egy keveset, akkor a Micro.blog tökéletes otthon lehet az ön számára. A Micro.blog nem helyettesíti a Twittert, hanem egy másik eszköz azoknak, akik szeretnék bővíteni a közösségi média elérést.

A Micro.blog támogatja a Twitter, Facebook, Tumblr, Mastodon stb. szolgáltatók befűzését. Ha van WordPress blogja, közvetlenül importálhat és exportálhat tartalmat a platformok között. Bár Androidra nincs hivatalos Micro.blog alkalmazás, néhány harmadik féltől származó app csatlakoztatható a hálózathoz. A Micro.blog számos klienssel használható (bár használhatjuk a webes felületet is). 

Forrás: Live Wire