Még áprilisban írtunk arról, hogy Elon Musk Twitter-fevásárlásának legnagyobb nyerte a Mastodon nevű közösségi oldal lehet, és ugyan sok kanyarral jutottunk el idáig, de úgy tűnik, hogy ez így is lett.

A legnagyobb figyelem ugyanis valóban az őslényről elnevezett oldalt övezi, mint alternatívát, ami iOS és Android rendszeren is felfelé lépett a népszerűségi listákon, miközben a felhasználók sokasága próbálja eldönteni, hogy a tootok (így nevezik a Mastodonnál a bejegyzéseket) méltó helyettesítői-e a tweeteknek.

A Mastodon 2016-ban indult útjára, és amúgy megvan az oka annak, hogy ez idáig nem volt túl ismert. Ugyanis míg a Twitter viszonylag egyszerű, amikor a regisztrációról és a bonyolultságainak megismeréséről van szó, a Mastodon kicsit a múltban ragadt. Ahelyett, hogy egy egyedülálló platform lenne, úgy írja le magát, mint „független közösségekben élő felhasználók millióinak hálózata, amelyek mind kölcsönhatásba léphetnek egymással”.

Tehát amikor létrehozzuk a Mastodon-fiókunkat, úgy kell rá gondolnunk, hogy az nem is Mastodon-fiók, hanem mint annak a a közösségnek a fiókjára, amelyre úgy döntöttünk, hogy regisztrálunk. Tehát mondjuk mintha lenne egy külön Star Wars Twitter, és arra regisztrálunk. De ha mondjuk Trónok Harcát akarnánk, akkor arra külön kell regisztrálnunk. És ez ráadásul a felhasználónévben is megjelenik.

Az ilyen csoportokat vagy szervereket mindenhol független emberek moderálnak, tehát nem maga a Mastodon. Viszont ha valakinek gondja van a moderálással vagy a csoporttal, akkor jelezhet a Mastodon felé, és akkor rendet tesznek, akár a csoport bezárásával is.

Szóval nem igazán olyan, mint a Twitter, és az emelkedés hatására sem lett számottevő felhasználójuk, de a trend érdekes, hogy ha baj van egy nagy szolgáltatóval, akkor az emberek rögtön elkezdenek újat keresni.

Forrás: Sky