Az álhírek, átverések és hamis állítások mindig is gondot okoztak a közösségi oldalakon, a járvány idején pedig úgy tűnik, hogy még inkább megoszt mindenki bármit, ami szembejön velük. Hiába teszi ezt segítő szándékkal valaki, ha összességében olyan bejegyzéseket oszt meg, ami mások egészségét is veszélyezteti, például öndiagnózisra bátorít vagy olyan keverékek elfogyasztására ösztönöz, amik erősen egészségkárosítóak lehetnek, például a hidrogén-peroxid vagy hidrogén-klorid fogyasztása. 

A BBC ezért összerakott hét nagyon egyszerű pontot, hogy a járvány mellett hogyan lehet a hülyeségek terjedését is lassítani

Végig kell gondolni

Józan paraszti ésszel ki lehet szűrni a hamis hírek jelentős részét. 

Ellenőrizni kell a forrást

Ismeretlen orvos tanácsai? Van mellette név, de a Google nem ad ki rá találatot? Ha eleve úgy kezdődik egy bejegyzés, hogy egy jó barát, ismerős, nagynéni, bárki mondta, akkor máris érdemes gyanakodni. Törekedjünk arra, hogy csak hivatalos forrásból érkező információt továbbítsunk

Lehet kamu

Photoshoppolt képernyőfelvételek, a hivatalos oldalra emlékeztető, de hamis oldalak is lehetnek veszélyesek. 

Kétségek? 

Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy igaz, amit olvasunk, akkor ne osszuk meg. Azzal a felütéssel se, hogy kétségeink vannak, de mi van ha igaz. 

Minden tényt ellenőrizni kell

Lehet, hogy van a hamis hírben igazság, ami miatt hihetőnek tűnik, de a másik fele, az igazságból levont következtetések hamisak. Például a kijárási tilalom nem jelenti azt, hogy boltba sem lehet menni, és élelem nélkül maradnak a családok. 

Az érzelem rossz tanácsadó

Mindenki fél, ez pedig táptalaja a hamis híreknek. Ha egy poszt megrémít, mérgessé, szorongóvá teszi az embert, akkor érdemes visszaugrani az első pontra és megállni egy pillanatra. 

Elfogultság

Fel kell tenni a kérdést, hogy azért osztunk meg valamit mert igaz, vagy mert nagyon szeretnénk igaznak hinni, mert az alátámasztja az elméletünket, amit gondolunk a témáról. 

Forrás: BBC