Egy kutatás szerint rengeteg állatkínzós videó megy át a Youtube, TikTok és Facebook közösségi oldalak szűrőin. A csoport, amely a kutatást készítette, egy hónap alatt ötezer olyan bejegyzést talált, ami kimeríti az állatkínzás fogalmát. 

A klasszikusnak mondható állatkínzós videók többségét elég jól szűrik az algoritmusok, de az állatok kizsákmányolása és szenvedése még így is rengeteg bejegyzésben jelenik meg. Elterjedt példa erre a kamu mentőakciók, amelytől virális sikereket remelnek, és amelyek arról szólnak, hogy valaki megment egy állatot, például egy kutyát egy kígyótól. Az viszont lemarad a videókból, hogy rengeteg esetben maga a megmentő idézte elő a helyzetet, hogy aztán jobb esetben megmeneküljön az állat. A másik példa pedig a viccesnek, szórakoztatónak szánt bejegyzések, amik tulajdonképpen kínzások. Példaként egy olyan videót hoztak, amelyben egy majmot falhoz állítottak és egyenes háttal állva kellett neki ott állni amiatt, mert levert egy edényt. 

A kutatás szerint ráadásul népszerűen az ilyen videók, amelyeknél sokszor a néző sem gondol bele, hogy tulajdonképpen állatkínzást lát, vagy szeretné azt hinni, hogy tényleg egy csodálatos kutya-ember barátságról van szó, ahol az ember a saját épségét veszélyeztetve mentette meg a kedvencét, persze előtte azért még bekapcsolta a kamerát, hogy biztosan rögzítve legyen az esemény. Azt is látták az adatok elemzése során, hogy amennyiben egy videó sikeres lesz, lesznek olyanok, akik megpróbálják lemásolni, vagyis az állatkínzás állatkínzáshoz vezet. És sokan vannak azok is, akik felháborodásukban megosztják a videókat, ezzel pedig csak növelik a megtekintések számát, és még jobban terjednek a bejegyzések. 

A kutatás készítői azt szeretnék elérni, hogy a közösségi oldalak hatékonyabban szűrjék az ilyen tartalmakat, és hogy az emberek jelentsék ezeket a megosztások helyett. 

Forrás: Vice