Japán felszólította a korábban Twitterként ismert X közösségi oldalt, hogy törölje le a nemzetközi kapcsolatokért felelős pénzügyminiszter-helyettest, Kanda Maszatót megszemélyesítő hamis profilt, mert az ott megosztott posztok hatással lehetnek a jen árfolyamára.

„Kérjük ne kövessék a hamis profilt és ne fűzzenek megjegyzést a bejegyzésekhez!”, mert az nem tartozik Kandához és a hozzá tartozó munkacsoporthoz – áll a pénzügyminisztérium X-bejegyzésében, amelyben azt írják, hogy „a pénzügyminisztérium már kérvényezte a hamis profil törlését az X-től.”

A tárca közlése alapján a Kanda Maszato nevével ellátott profilt márciusban hozhatták létre, és összesen öt, Kandát ábrázoló képet osztottak meg rajta, közülük három képet március elsején, az utolsó fényképet pedig Kanda e heti ukrajnai látogatását követően.

Kanda szerdán utazott Ukrajnába, hogy Japán teljes támogatásáról biztosítsa Ukrajnát – áll a minisztérium közleményében.

Habár a hamis profilt követő felhasználók száma a márciusi mintegy 550-ről ötezerre duzzadt júliusra, a jen árfolyamára egyelőre nem volt hatással.

Kanda legfontosabb feladatai közé tartozik a tavalyi év óta gyengélkedő jen árfolyamának stabilizálása. A pénzügyi szakember a többi között tavaly elrendelte a rekordmagas jenvásárlások és dolláreladási műveletek vizsgálatát.

A központi bank július végi közötti ülésén Kanda figyelmeztette a piacokat, hogy a hatóságok minden lehetőséget fontolóra vesznek a jen túlzott volatilitásának kezelésére, emellett pedig hangot adott a jegybank monetáris politikájának szükségszerű finomítására.

A jegybank múlt héten a kamatlábak szabadabb emelkedését is engedélyezte.

A központi bank lépéseit a piac is szorosan nyomon követi főként, hogy a jen rekordgyenge a dollárral szemben, amire az ázsiai pénzügyi válság óta nem volt példa. Szakemberek ugyanis attól tartanak, hogy 1998 után újból szükségessé vállhat a jegybank piaci intervenciója.

Forrás: MTI