A Twitter több adatot fog azon külsős kutatók részére bocsátani, akik az online dezinformációt és annak kezelését tanulmányozzák a cég által alapított nemzetközi szakmai csoporton keresztül. Az adatbázisok mellett magát a kutatócsoportot is kibővítik, elősegítve ezzel a mikroblogok megosztására alkalmas közösségi médiafelület átláthatóságát – jelentették be a cég csütörtöki sajtótájékoztatóján a Twitter képviselői.

Yoel Roth, a vállalat biztonságért és integritásért felelős vezetője a saját oldalán azt írta, hogy a tartalomkezelési kutatással foglalkozó nemzetközi, zárt szakmai csoport, a Twitter Moderation Research Consortium (TMRC) idei megalapítása óta „kutatók tízezrei 52 adatbázishoz kaptak hozzáférést, melyek kilenc terabájtnyi médiatartalmat és több mint 220 millió tweetet (Twitter-bejegyzést) ölelnek föl”.

A cég reményei szerint a kibővített adatbázisokkal közvetlenül segíteni tudják az online tartalmakat vizsgáló kutatók munkáját. Ezzel új típusú tanulmányok jöhetnek létre a szándékos félretájékoztatás leküzdésére alkalmas módszerekről.

Jóllehet kutatók eddig is sokat foglalkoztak a közösségi felületeken terjedő erőszakos és ártalmas tartalmakkal, a kutatómunka mégis gyakran az érintett platformok közreműködése nélkül zajlik. A mostani bejelentés szerint a tudományos, a civil és az újságírói szférában dolgozók számára nyitják meg a jelentkezést a TMRC-be.

A Twitter az átláthatóság nevében 2018-ban tett először elérhetővé adatbázist: ez az állomány a cég és a külföldi országok kormányai között az információk manipulálása ellen folyó, összehangolt munkáról tartalmazott adatokat.

Forrás: MTI