A nigériai távközlési hatóság hétfőn felszólította az ország rádiós és televíziós szolgáltatóit, hogy ne használják többé a Twittert információs forrásként.

A hatóság szerint „hazafiatlan viselkedésnek” számít a mikroblog használata, amelynek működését péntek este függesztették fel a kormány utasítására a távközlési szolgáltatók.

A több mint 200 millió lakosú nyugat-afrikai ország igazságügyi minisztere a hétvégén közölte, hogy a hatósági tilalmat megkerülő nigériaiak ellen büntetőeljárást is indíthatnak.

Az ügy előzménye, hogy a közösségi oldal a minap törölte Muhammadu Buhari államfő egyik bejegyzését, amelyben megfenyegette az ország szakadár erőit. A Twitter ezt követően 12 órára felfüggesztette Buhari fiókjának használatát.

A Twittert üzemeltető amerikai cég a múlt hét szerdán közölte: Buhari elnök egyik aznapi posztjában büntetéssel fenyegette meg azokat a szakadár erőket, amelyek szerinte felelősek kormányzati épületek megtámadásáért, és ez a cég szabályzatában „agresszív viselkedésnek minősül”.

Buhari elnök szombat este Facebook-oldalán közölte, hogy bár csalódott a bejegyzés törlése miatt, de nem ez volt az egyedüli ok a tilalom elrendelésére. Az államfő jelezte, hogy átmeneti intézkedésről van szó, de nem említette, hogy az meddig lesz hatályban.

A tájékoztatási miniszter áprilisban felháborodottan reagált arra, hogy a Twitter az első afrikai irodáját nem Nigériában, hanem a szomszédos Ghánában nyitotta meg. Mindemellett a nigériai tüntetések szervezői is a közösségi oldalakat használják mozgósításra -mint sok más országban-, de arra is, hogy a rendőrségi visszaélések károsultjainak pénzt gyűjtsenek.

Forrás: MTI