A Twitter csütörtökön megkezdte az úgynevezett örökölt kék pipák eltávolítását azokról az egyéni fiókokról, amelyek nem fizették a Twitter Blue havi díjat, és emiatt zavart okozhat, hogy melyik fiók valódi.

A bejelentéskor a pápától, Bill Gatestől és The Rocktól kezdve Donald Trump volt amerikai elnökig eltávolították kék pipát, de olyan hírességek fiókjai, köztük Tom Brady, Taylor Swift, LeBron James, Stephen King és Ice-T megmaradt ellenőrzötten.

Amikor James és King azt mondták, hogy nem fizetnek a kék pipáért, Musk elárulta, hogy ő maga fizet néhányért, de később pontosította, hogy csak James, King és a Star Trek sztárja, William Shatner éves díját fizeti ő maga.

De honnan tudhatom, hogy egy fiók az a valódi személy, aki?

A kék ellenőrzött jelvény többé nem jelenti azt, hogy az illető az, akinek mondja magát. Ez most csak azt jelenti, hogy fizetnek egy előfizetésért.

A Twitter azt közölte, hogy csak az elmúlt 30 napban aktív, és 30 napnál régebbi fiókokra helyezi el a jelvényeket megjelenített névvel és profilfotóval. A cég azt is közölte, hogy nem tesz kék pipát azokra a fiókokra, amelyek a közelmúltban módosították a profilfotót, a megjelenített nevet vagy a felhasználóneveket.

Az egyetlen módja annak, hogy megbizonyosodjon arról, hogy igazi a Twitter-fiók, ha valami hivatalos helyről hivatkoznak rá.

Mit jelent ez a kormányzati és a médiafiókok számára?

A kormányzati fiókokon, például a kormányzati ügynökségeken vagy a kormányfőkön, mint például az Egyesült Államok elnöke, szürke pipák láthatók, amelyek jelzik a kormányzati szervekkel való kapcsolatukat.

Úgy tűnik azonban, hogy a szürke pipa nem minden politikusra vonatkozik. Az ausztrál miniszterelnök, Anthony Albanese szürke pipát kapott, de az ellenzéki vezető, Peter Dutton kék pipa jelzi, hogy feliratkozott a Twitter Blue-ra.

A médiafiókok általában sárga pipát kapnak. Musk a múlt héten kezdett el olyan jelzéseket tetetni a fiókokra, amik szerinte azt jelzik, hogy az adott médiatermék állami finanszírozású. A lépés ahhoz vezetett, hogy az NPR egyszer és mindenkorra elhagyta a Twittert, miután a kormány által finanszírozott médiának titulálták.

Forrás: The Guardian